Vuxna katter jamar inte till varandra, bara till människor. Och visste du att det fortfarande är ett mysterium hur katten spinner? Läs våra roliga fakta om katter och ta del av ett spännande erbjudande.

Katter är lite av människans bästa vän! Eller? Tillhör du också en av de människorna som sållar sig till kattmänniskor? Då kan du, och du som inte bryr dig om katter alls förresten, ta del av Animail rabattkod på Gratislandet. Men först spinner vi vidare på våra roliga fakta om katter!

Förstår du vad katten vill?

Katter är inte ett särskilt socialt djur. Ändå anpassar de faktiskt sitt sociala beteende till människor, som de förmodas prata med mer än med andra katter. Ja, det är sant. Vuxna katter jamar inte åt varandra – men jamar gärna till människor. Speciellt om de vill ha något av dig… Vill du dessutom bli riktig kompis med katten ska du kisa och sedan titta bort om du möter kattens blick. Det är nämligen deras eget sätt att säga att de inte är ett hot, och att de gillar dig.

Det har dessutom visat sig att katter har speciella grimaser och ansiktsuttryck. Faktiskt så pass avancerade att människor kan lära sig tolka dem. Men de flesta av oss är inte särskilt bra på att förstå vad katten vill bara genom att läsa av deras ansiktsuttryck. Enligt en studie visade det sig att inte alla var sådär hundra på att läsa av vad katten ville:

Studien visade att majoriteten av deltagarna hade svårt att läsa av katternas känslor utifrån deras ansiktsuttryck. Men 13 procent av testpersonerna lyckades däremot mycket bra. SVT

Är du en kattkännare, eller tror du bara att du är det? Prova det här roliga testet för att se vad du vet – och inte vet – om katter.