Kan man ge sin katt fisk som man har fiskat själv? Det ska inte vara något problem. Även om kattens vilda släkting inte äter fisk så gillar många katter att äta det.

Tamkatten härstammar från falbkatten, en vildkatt som lever i Afrika, västra Asien och på vissa öar i Medelhavet. I det vilda lever den på gnagare, fåglar, groddjur och reptiler. Det händer också att den äter spindlar och skorpioner. Det är ganska få av dessa ingredienser som man hittar i dagens kattmat.

Katter och fisk

Katter är rovdjur, men kan äta en relativt varierad kost. De ska dock inte få mat som är rik på kolhydrater, eftersom katter har en tarmkanal som inte är anpassad för den typen av mat. Många katter fiskar på egen hand, genom att ta fiskar med klorna eller kasta upp dem på land.

Kan man ge sin katt fisk som man fiskat själv? Det brukar inte vara något problem. Det är dock inte alla tamkatter som gillar fisk: en del ätter bara rå fisk, andra vill ha den kokt eller grillad. Detta gäller åtminstone de katter som man kan läsa om på olika forum på nätet. Vissa katter gillar också fiskrens, bland annat inälvor.

Många kattälskare har nog hört talas om Aoshima, den japanska ön där det finns fler katter än invånare. Katterna härstammar från skeppskatter, och ökade i antal genom att fiskare matade dem. Bilder från Aoshima finns att se här. Färre känner dock till att det finns ytterligare en ”kattö” i Japan: Tashirojima utanför östkusten. En anledning till att katterna är så många på dessa öar är att djuren i Japan anses bringa tur.

Faktum är att det finns ett djur som heter fiskarkatt. Det är ett starkt hotat kattdjur som kan simma och dyka, och som lever vid vattendrag i Sydostasien. Tidigare fanns den i Thailand, men där har den inte observerats på flera år. Vill man se en fiskarkatt kan man bege sig till Parken Zoo i Eskilstuna. Djurparken deltar i det europeiska avelsprogrammet för att bevara denna art. Tidigare i år föddes även lejonungar på djurparken.